В Деня на храбростта и Българската армия самолети и вертолети летяха над авиобаза "Граф Игнатиево". Всички 10 самолета, които излетяха за парада днес, се завърнаха успешно в своята база.

Пилотите на изтребителите не пропуснаха и традиционното шоу, което правят във въздуха над пистата. За жалост, за втора поредна година публика нямаше, но пък зрителите на bTV го видяха на живо в специалното ни студио.

По традиция въздушният парад беше поведен от хеликоптер с българското знаме.

Последователно преминаха още хеликоптерите Ми-17 и Ми-24.

„Това е труд, който е необходим за националната сигурност на страната, защото като елемент от националната сигурност ВВС допринасят за осигуряването на въздушният суверенитет на страната“, заяви полк. Филип Ангелов, командир на 16-та транспортна авиационна група.

Освен товарните "Спартан"-и, публиката видя за първи път и модернизираните Су-25, а най-мощните изтребители у нас, МиГ-29, закриха парада над „Св. Ал. Невски“.

След прелитането си в София, бойните групи демонстрираха умения над базата в "Граф Игнатиево". Там ще е и новият дом на чаканите F-16.

„Сега започваме да готвим базата за приемането на F-16. До пристигането на самолетите в края на 2023 г. със сигурност ще бъдем готови да ги приемем и да започнем да ги експлоатираме“, каза бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза „Граф Игнатиево“.

Освен попътен вятър летците ни си пожелаха още:

„България винаги да бъде охранявана от български самолети с български пилоти и никога да не пада бойният дух на българския офицер, сержант и войник“, допълни бригаден генерал Николай Русев.

Денят приключи с тренировки по прихващане и симулации на стрелби по наземни цели. Авиобазата ще отпразнува своята 70-годишнина с шоу във въздуха.