Светът почита днес жертвите от войната по пътищата.

Над 1 милион и 350 хиляди души всяка година губят живота си при катастрофи, показват данните на Световната здравна организация.

Около 30 на сто по-малко са тежките катастрофи и жертвите от войната по пътищата през първите 10 месеца на годината в сравнение с 2019 г.

По-малко са и ранените, сочат оперативните данни на Държавната агенция за пътна безопасност.

Тежките катастрофи у нас са над 4 900, което е с 2000 по-малко в сравнение с миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

С над 380 са по-малко загиналите, а 955 по-малко са ранените.

В Пловдив са регистрирани най-много тежки произшествия, следват София и Варна, показват данните на МВР.

Снимка: btvnovinite.bg

Зад числата в статистиката обаче стоят реални човешки съдби.

Преди 18 години синът на Антоанета Малева е тежко ранен при катастрофа на пътя между Албена и Добрич: „В една голяма мъгла, отказват спирачките и се блъска в камион. При този сблъсък се изнася в насрещното и там го блъска друга кола“, разказва жената.

Инцидентът белязва живота на цялото ѝ семейство: „17 години беше парализиран от кръста надолу. 17 тежки години, не само с неудобства и парализа, а със силни болки последните две години беше. За съжаление вече не е между нас“, споделя още Антоанета.

Хиляди българи губят близките си или получават тежки травми при катастрофи всяка година. За първи път през 2020 г. жертвите и ранените са по-малко.

„Отчитаме, че най-много произшествия са след сблъсъци между МПС, на второ място за съжаления за произшествията с пешеходци. Тази война по пътищата е равностойна на най-тежката пандемия, за която говорим през последните няколко месеца“, отбелязва Росен Рапчев, който е главен експерт в Държавната агенция Безопасност по пътищата.

Ограничените пътувания, засиления контрол и милионите глоби за превишена скорост са сред причините за намаляването на катастрофите и жертвите, твърдят експерти.

Най-честите инциденти са заради висока скорост, защото тя е факторът, който определя и тежестта на нараняването.

Сред основните причини за катастрофите са още неправилните маневри, загубата на управление и шофирането с мобилен телефон.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!