Срещу войната на пътя КАТ въвежда камери от ново поколение. Те ще следят за превишена скорост, но ще могат да снимат и в тъмната част на денонощието. В кадъра им могат да влязат до 16 нарушители накуп.

Снимка: btvnovinite.bg

Пътна полиция разполага с общо шест от новите устройства. Те са разположени в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Ловеч. При демонстрацията им КАТ обяви и засилени проверки на скоростта до 15 октомври. 

 

 

Фиш за 1200 лв. получава 26-годишният Огнян за превишена скорост на пътя за Мездра. При ограничение 90 км/ч, той минава с 202 км/ч. Има и други нарушения, но за по-малко пари. Младежът продава колата си, а с парите плаща натрупаните глоби. Обяснява си многото катастрофи с това, че водачите са свикнали с колата си и движението, и губят концентрация.

Снимка: btvnovinite.bg

Гл. комисар Николай Крушарски от Пътна полиция обясни, че новите камери ще помогнат срещу войната на пътя. „Съответно всеки разпознат регистрационен номер (...)се проверява в Гаранционния фонд за наличие на задължителна застраховка Гражданска отговорност и ако се установи, че такава няма, съответно законодателят е предвидил да издадем електронен фиш за налагане на санкция“, уточни той.

 

От началото на седмицата досега, само в София, новите устройства са засекли над 500 нарушители. Броят им, обаче, е много по-голям, отбелязват експерти. И добавят, че различните администрации, сред които ТОЛ, АПИ И КАТ разполагат общо с над 1000 устройства за ловене на нарушители.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако всички тези 4 системи започнат да работят заедно за контрол на скоростта, скоростта в цялата страна ще се понижи с 10-15%, оттам ще имаме около 20% по-малко катастрофи“, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

Новите камери са купени с пари  от Гаранционния фонд.