Най-много катастрофи стават в интервала между 16 и 19 ч., това показва статистика на Пътна полиция. Данните показват още, че в сутрешните часове стават около два пъти по-малко транспортни произшествия.

От КАТ призовават водачите да бъдат по-внимателни в тъмните часове на денонощието, а пешеходците да използват видими елементи по дрехите си. 

„Отчетохме спад на произшествията с ранени и загинали участници в движението през септември. Въпреки това 59 души са загубили живота си в рамките на месеца. Висок е броят на инцидентите с пешеходци, велосипедисти, мотористите – 9 пешеходци са загинали и 2 велосипедисти“, обобщи черната статистика инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасност на движението по пътищата, цитиран от БГНЕС. 

Инспекторът съобщи, че в страната вече тече специализирана полицейска операция за спазване на правилата както от пешеходци и велосипедисти, така и от водачи, които не дават предимство. 

С оглед предстоящия уикенд отново ще бъдат извадени всички технически средства за отчитане на скорост на пътя. Гражданите, които използват тротинетки следва да се запознаят с нормативната уредба и да се движат така, както е оказано в закона, заяви още Близнаков и припомни, че тротинетките нямат право да се движат по пътища, където е разрешено движение с над 50 км в час. Санкции се налагат и на придвижващите се с такъв вид транспорт.