„Хакерска атака“ е оставила без присъствие във „Фейсбук“ Министерството на отбраната рано тази сутрин, съобщиха от собствения му пресцентър.

Страницата Bulgarian Armed Forces вече не е под контрола на МО, като на нея около 5 ч. тази сутрин българско време потребител с не особено добри познания както по английски език, така и по начина на функциониране на социалните мрежи е качил искане към „Фейсбук“ за преименуване на Dũng Tiến Lê Armed Forces с обяснението: „Същите хора и услуги с освежен облик и освежено име“. Интернет адресът също е променен.

При онлайн търсене на името излизат резултати от Виетнам. Възможно е „да се появят материали, за които Министерството на отбраната не носи отговорност”, пишат от МО, като подчертават, че са предприети „процедури за преодоляване на последствията“.

Въпреки че профилът е верифициран и това би трябвало да улесни връщането на контрола над него, от военното ведомство директно са си направили нова страница. Не е ясно как се е стигнало до пробива в киберсигурността на МО и дали се изчерпва само с профила в социалните мрежи.

Очаквано, в социалните мрежи реакциите варираха от изненада и възмущение до искрено забавление.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!