Военнослужещи се включиха в гасенето на пожарите в Хасковско. Най-големият от тях- между селата Българин и Рогозиново, прехвърли река Марица, към индустриалната зона на Харманли, но беше овладян.

Частично бедствено положение е обявено в Хасково, Тополовград, Харманли и Димитровград.

До граничното село Лесово, огънят часове наред се разгръща на широк фронт, обхваща 5000 декара и е само на километър от селото и от граничния пункт.

Огнеборците твърдят, че няма опасност за селото, но кметът каза за bTV,че са изключително притеснени и ги очаква безсънна нощ. Тежка остава ситуацията в цялата област Хасково. Към момента има 6 действащи огнища. Големият пожар, който затвори по-рано магистрала „Марица”, беше овладян.

„Остават да дежурят доста автомобили, всичко възможно правим, включиха се горски, местна власт, доброволци. Поискахме помощ и от военните на територията на областта. Общо 6 активни пожара има до този момент. Надявам се да се справим тази вечер.

Създава най-много проблеми това, че времето е сухо и има силен вятър. Червен код има обявен за двата дни. Бедственото положение е обявено до неделя вечерта”, заяви Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.

Тя призова да се борави много внимателно с огън и да се преустановят всякакви чистения на пасища, което е една от причините за тези пожари.

В цялата Хасковска област и до границата с Турция десетки екипи остават на терен.