Военно-транспортен самолет „Спартан“ е излетял тази сряда в 10:39 ч. по маршрут от София за Севиля, за да извърши авиомедицинска евакуация на шест карантинирани български ученици и двама преподаватели, съобщават от Министерство на отбраната.

На борда на самолета пътува и екип от Военно-медицинска академия. Очаква се обратният полет да се осъществи във вечерните часове на днешния ден.

Операцията се извършва по искане на Министерството на образованието и от Министерството на здравеопазването, постъпило на 16 ноември.

Учениците са част от група, която е била в Севиля, Испания, по програма „Еразъм +“.  Шестимата са дали положителни резултати на тестове за COVID-19 непосредствено преди отпътуването си за България, поради което се наложило да бъдат карантинирани. 25 техни съученици вече са се прибрали в България на 14 ноември.

„Децата се връщат по живо по здраво в България. Работихме в екип с консулите и МВнР, МОН и МЗ за тяхното добро пребиваване и добро завръщане. Надяваме се всичко да приключи нормално“, каза Петя Русева, директор на Професионалната гимназия по техника и технологии в Нова Загора.

„Децата, които са се върнали, нямат оплаквания към момента. Очакваме да се върнат и другите шест деца. Цялата група ще бъде изследвана, при необходимост ще бъдат проведени и прегледи“, съобщи д-р Николина Иванова, и. д. директор на РЗИ-Сливен.

Осигурен е и специализиран транспорт за учениците от Летище София до Нова Загора.