Темата с предоставянето на военна помощ на Украйна ще е водеща за управляващата коалиция в предстоящата седмица.

За този вторник е планиран коалиционен съвет по темата, а в сряда - извънредно заседание на парламента.

Очаква се в сряда депутатите да разгледат три проекта на решение на ДБ и на ГЕРБ за военна помощ и на ПП, който предвиждаше предоставяне на "техническа помощ за защитни цели".

По темата се очаква формирането на безпрецедентно мнозинство. "За" решението се очертава огромно мнозинство от 201 гласа. Това са депутатите от "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Снимка: btvnovinite.bg

"Против" решението със сигурност ще гласуват две партии - БСП и "Възраждане", които заедно имат общо 39 гласа.

Прогнозите в коалицията са, че дори без гласовете на БСП за решението тя няма да се разпадне.

Председателят на парламента Никола Минчев не вярва социалистите да напуснат кабинета.

"За съжаление, има политици, които се заиграват с притесненията на хората , които пък от своя страна се пораждат от факта, че в близост до нас се води война. Трябва да е ясно, предоставянето на военнотехническа помощ, не означава въвличане във войната", каза Минчев.

Снимка: btvnovinite.bg

В петък Корнелия Нинова обяви категорично, че ако се гласува военна помощ за Украйна, БСП напуска коалиционното правителство.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов днес показа снимки от същия украински самолет натоварен с бронирана техника, за който bTV съобщи миналата седмица.

Снимка: btvnovinite.bg

"Аз съм служил на такава машина. В мотострелковите войски се движат на такива машини. виждате ли какви са верижките – верижни, бойни, бронирани машини. Тя каза: "Един патрон не изнасяме", каза Борисов.

Нинова отговори на Борисов във „Фейсбук“:

Снимка: btvnovinite.bg

"В последните дни да не сме обявили конкурс по надлъгване за оръжия? Ако има такъв, днес Борисов го спечели. Казал, че изнасяме танкове и БТР за Украйна.

Снимка: btvnovinite.bg

Абе, може ли 10 години да си премиер и да не знаеш, че България никога не е произвеждала танкове, а БТР не се произвеждат вече над 20 години, откакто "Бета" Червен бряг затвори? И ако това не си го научил като премиер, поне в казарма не си ли ходил?"

ГЕРБ са категорични обаче, че ще подкрепят в пленарна зала решението за военна помощ за Украйна.

"Нашите приятели са украинците. Путин е агресор. Каквито и пасиви да носи, ние ще бъдем твърди в решението си", заяви Борисов.

В предаването „120 минути“ в неделя премиерът Кирил Петков обяви, че помощта ще бъде под формата на ремонт на украинска военна техника.

Петков е категоричен, че в зала „Продължаваме промяната“ ще гласуват „за“. По повод самолета, натоварен с оръжие, той обяви, че до момента България продава оръжие на традиционни пазари, но не може да се похвали, че е поела отговорност да помогне на Украйна.

Депутатът от ИТН Балабанов обясни, че на коалиционен съвет ще разкажат на Нинова какво са видели в Украйна.

Според него коалицията няма да се разпадне, защото „това не е в коалиционно споразумение, това е нещо, което ни застигна по пътя на коалиционното управление. Това щеше да застигне всеки един, който щеше да е на власт в тази ситуация“.

Снимка: btvnovinite.bg

Депутатите от „Има такъв народ“ не са взели общо решение как да гласуват за военната помощ.