Водата от язовир "Тича" е негодна за пиене. Причината - повишена мътност след валежите от последните дни. В дома на семейство Йорданови от Шумен водата от чешмата не се използва за пиене от години.

„Тази вода става за миене, но не и за готвене, не и за пиене“, казва Мишо Йорданов. Семейството си купува вода за пиене от магазина.

Само за няколко дни с над 15 млн. кубика вода се е увеличил обемът на яз. Тича, захранващ около 120 000 души от Шумен, Търговище и Велики Преслав.

Това е и причината за повишаване на мътността и препоръката на Здравната инспекция водата да не се пие. Показателите й се следят ежедневно в лабораторията на РЗИ.

„Качествата на показателя пряко зависят от метеорологичните условия, при вливане на големи водни маси, тъй като водосборът на язовир "Тича" е голям, се повишава такова замътване на водата“, обясни д-р Йовка Костова, началник на отдел „Здравен контрол“ към РЗИ-Шумен.

Проблемът може да продължи с дни, тъй като подобряването на качеството на водата зависи от времето. Пречиствателната станция се строи и се очаква да е готова през пролетта.