Италия ще внася боклуци в България, които ще се преработват и изгарят. Тонове смет ще пристигнат на пристанищата във Варна и Бургас, според публикации в италианската преса. Екоминистерството обяви, че до момента няма такава информация.

Купищата боклуци по улиците на Неапол и Палермо почти всяко лято създават проблеми. Сега тоновете отпадък ще бъдат превръщани в екобали и изпращани към Варна и Бургас.

Италианският консорциум, получил разрешение от българските власти за транспортирането, пише италианско издание. Екоминистърът обясни, че за транспортирането на отпадъци за третиране трябва да има специално разрешително.

„В Европейския съюз е забранено транспортирането на отпадъци за депониране, що се отнася за третирането им – то е позволено в рамките на ЕС, но всяка пратка трябва да бъде придружена от документ”, допълни Ивелина Василева.

Едната крайна дестинация е сметището в Камено, община Бургас. Оттам обясниха, че никога не са водили преговори с Италия. „Телефоните ми завряха от телефонни обаждания къде ще слагаме боклука”, коментира Живко Вардунски, кмет на общината.

Друга част от боклуците, но вече преработени, идват с кораби до Варна и се отправят към циментовия завод в Девня, който ги използва като гориво. Първият гораб вече е доставил 2500 тона боклук.

От циментовия завод обясняват, че е европейска практика преработените битови отпадъци да бъдат алтернативно гориво.

В завода от началото на годината са изгорени 7400 тона, но от Рим, Гросето и Пескара, а не от Сицилия.

Следващият товар се очаква през август.