Политическата партия ВМРО, която беше част от правителството по време на 44-ото Народно събрание, няма да участва в изборите на 2 април. Решението е взето от Изпълнителния комитет на ВМРО.

Партията се обърна към „Има такъв народ“, „Български възход“ и други формации за общо явяване на новите избори във формата на „дясно-консервативен проект“.

„За съжаление вътрешнополитически и външни фактори осуетиха опита за формиране на българска национална сила, която реално да представлява обикновените български граждани в парламента. Надделя и политическият егоизъм, борбата за позиции и субсидии, в която ние не желаем да участваме“, посочват от ВМРО.

Партията допълва, че системата има нужда от промяна, а участието в изборите е безсмислено.

„Започваме активна кампания „Не подкрепям никого“, за да покажем, че хората, които не искат да живеят в този надут от чужди посолства балон“, допълват от ВМРО.

Преди година Красимир Каракачанов се оттегли като лидер на партията, а ръководството бе поето от триумвират - Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди.

На изборите на 4 април 2021 година ВМРО получи 116 хил. гласа, които се равняваха на 3,64% от всички гласували. През юли същата година партията участва в изборите в коалиция с ВОЛЯ и НФСБ, но отново остана под бариерата от 4%.

На изборите през ноември 2021 година ВМРО получи 1,08%, а на последните на 2 октомври 2022 година – 0,81%.