Учител написа коледна песен и включи учениците си в нея. „Коледна нощ“ е дело на Симеон Ангелов, зам.-директор на столичното 119. СУ „Академик Михаил Арнаудов“.

Освен учител той е и помощник-диригент на църковен хор, както и рок музикант. Затова и не е изненада, че възпитава учениците си с китара в ръка. Бил е и гост-солист в известната рок група „Епизод“.

Симеон Ангелов пише текста и музиката на „Коледна нощ“ още през октомври 2021 г. Тогава я свири на третокласници само с китара, а те веднага я запяват. Така се ражда и идеята да включи детски хор в песента.

Година по-късно Лъчезар Павлов прави аранжимента и записа, а гласовете на децата в песента са на Валери Славчев, Емилия Василева, Виктория Ганкова и Невена Николова – четвъртокласници в 119-о училище.

„Много интересно решение е добавянето на звук от горящи дърва във втория куплет, който е едва забележим, но действа отпускащо на подсъзнателно ниво“, разказва Симеон Ангелов.

Съвсем естествено се ражда и клипът към „Коледна нощ“, дело на режисьора Ивайло Георгиев, който и заснема красивите кадри заедно с оператора Огнян Пенев. Част от тях са направени в пещерата Проходна (известна като Божиите очи), а други – в манастира „Св. Никола“ в село Скравена. Монтажът пък е дело на Лъчезар Иванчев. 

Изборът на манастира не е случаен. От 6 декември - денят, в който се чества св. Никола, започва празнуването и на Рождество Христово. Самият светец дарявал тайно пари на нуждаещите се. Често радвал малките деца, като им подхвърлял скришно през прозореца подаръчета. Затова той е сочен като първообраз на Дядо Коледа.

Манастирът е основан в периода ХІІ-ХІV век и е културно средище. Включен е в списъка на 100-те национални туристически обекти. В двора му има вековен дъб на над 600 години.

Кадрите от манастира се преплитат и с домашния уют на конна база „Здравец“ в село Скравена и по този начин дават пълнотата на коледния дух в клипа.