Вместо поисканото 25-процентно увеличение на заплатите, полицаите у нас ще получават по 40 лв. месечно за храна във вид на ваучери и купони. Тази привилегия ще е валидна от началото на 2013 г., но ще сполети само онези служители на МВР, които дават дежурства.

Новината съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в Русе. В бюджета за догодина вече са заложени необходимите 15 млн.лв. Тези допълнителни възнаграждения засягат около 25 – 27 хил. полицаи, граничари, пожарникари.

"Към настоящия момент много малко бяха хората, които получаваха тези средства и осигуряваните бюджетни лимити бяха от порядъка на 2-3 млн. лв. В момента ние сме направили необходимите разчети да можем да имаме за догодина 15 млн. лв.", похвали се Цветанов.

През новата година бюджетът на МВР остава същият, а увеличението е свързано с осигуровките на служителите, които вече няма да се превеждат от Министерството на финансите към НОИ, а влизат в бюджетите на МВР и Министерството на отбраната, които ще ги превеждат към осигурителния институт.

"Това се прави, за да не се остава с впечатление, както имаше като дискусии в предишни месеци, че държавата всъщност е длъжник относно осигуровките на представителите от сектор „Сигурност”, уточни МВР шефът.

По отношение на преговорите с полицейските синдикати за заплатите, той обясни, че те продължават следващата седмица. "Имахме възможност да дискутираме темите в много детайли. За мен най-важното е, когато обсъждаме, да се водим от разума, не от емоцията", заяви министърът.

Преди 10 дни Цветанов разкритикува полицейския протест и отбеляза, че той „граничи с цинизма".