Във Военномедицинска академия беше открит нов диагностичен блок за пациенти с инфекциозни болести. Съоръжението разполага с отделен скенер, рентгенов и ехографски апарати, диагностични и вирусологични кабинети.

Откриването му е първото събитие от отбелязването на 130-ата годишнината от създаването на ВМА.

"Правим го символично, защото последните две години всички живеем в тежестта на пандемията, завладяла целия свят", коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Снимка: ВМА

Той подчерта, че с новото съоръжение се дава комплексност върху диагностиката и лечението на пациентите:

"Вече разполагаме със самофункционираща инфекциозна болница, която се намира в двора на Академията и е абсолютно независима от централната болница. Това е изключително важно, защото инфекциозноболните пациенти ще могат да получат медицинско обслужване в пълен обем, без да се нарушава работата с пациентите, страдащи от други заболявания".

Снимка: ВМА

Ръководителят на Първа инфекциозна клиника проф. Камен Плочев коментира, че през този център ще преминават всички техни пациенти и изтъкна важността му от гледна точка на борбата с т.нар. пост-COVID-синдром:

"Ние разполагаме с всички медикаменти и прилагаме терапиите, както го правят по целия свят. Но при голяма част от пациентите се наблюдава тенденция към продължително страдание. Това трябва да го предотвратим, а можем да го предотвратим, когато знаем, а знаем, защото имаме тази апаратура".

Снимка: ВМА