Няма пряка заплаха за сигурността на страната. Това е заключението на службите за сигурност след ескалацията на напрежението в Северна Сирия.

Премиерът поиска среща с президента за предприетите мерки за охрана на границата и за безопасността на гражданите.

Нашата позиция е ясна и непроменена, стана ясно след срещата. Ние осъждаме операцията на Турция в Сирия, но подкрепяме споразумението между Анкара и Брюксел за милионите бежанци, защото не искаме те да дойдат на българска територия. Има един нюанс - не сме съгласни в сегашната ситуация да бъдат наложени санкции на Турция.

Държавните мъже заседаваха около 2 часа и половина. Първо заседанието беше във формат съвет по сигурността при премиера, а после по инициатива на Борисов всички участници в съвета дойдоха при президента.

Снимка: Президентство на Република България

Премиерът Бойко Борисов обяви, че застава зад спазването на споразумението на Турция с Европейския съюз за 4-те милиона бежанци на нейна територия.

„Ако в България влязат 50-100 или 200 хиляди мигранти, аз не знам какво изобщо ще се случи със страната и докато Турция спазва споразумението и то работи перфектно, аз съм длъжен заради нашата сигурност  да отстоявам тази позиция”, заяви Борисов след заседанието.

Президентът е призовал правителството да постави в Съвета на ЕС въпроса за приемане на общ план за действие при миграционен натиск, съобщиха от прессекретариата на „Дондуков”2.

Позицията на България отчита опасността както от хуманитарна криза, така и от щети при санкции срещу Турция.

По думите на премиера Бойко Борисов страната ни има над 5 млрд. долара стокооброт с Турция. „Те са наши съседи, така че съм категорично против операцията да продължава, при едни санкции с Турция ще загубим милиарди”, обясни той.

Според премиера ситуацията още ще се усложни, тъй като Турция може да поиска задвижването на член пети - клаузата за взаимна защита на страните от НАТО.

Според службите към момента на турската граница няма мигранти, натискът от гръцката е по-голям, но като цяло ситуацията е спокойна.

Темата предизвика и политически реакции.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза в Ямбол, че няма опасност от бежанска вълна, а Борисов плаши с бежанци предизборно.

Снимка: btvnovinite.bg

„Опасност от бежанска вълна няма. Ситуацията е съвсем различна от 2015 и 2016г. Борисов плаши с бежанци предизборно. Внушава страх у хората, за да играе спасителят. Толкова е прозрачно”, коментира лидерът на БСП.

На среща при президента стана ясно, че външните и вътрешните министри, както и граничните власти на България и Турция, са в постоянен контакт и следят ситуацията.