Извънредно положение позволява по-голяма оперативност на изпълнителната власт, но ограничава част от правата на гражданите. До 13 април това се прави с цел по-бързо да се преодолее кризата с COVID-19. Според експертите вълната, която очакваме, може да е с продължителност два до три месеца.

„Не всичко е изяснено – какъв е точният начин на предаване, кои мерки как влияят на този процес. Така че надяваме се дори със затоплянето на времето, както е с всички други вируси, това да се случи и с този, но нямаме гаранции“, коментира днес главният държавен здравен експерт Ангел Кунчев.

Пикът зависи от това коя държава какви мерки е предприела, каза още Кунчев. И затова от щаба казват, че колкото по-рано се въведат извънредните мерки, толкова по-добре. Те в никакъв случай подменят установения в конституцията ред.

„И на второ място доколко поемат освен финансови и морални рискове. Не забравяйте, че специализирана помощ за един или друг сектор това означава да се вземат пари от българските граждани, от техните данъци и целенасочено да се подпомага по-голям или по-малък предприемач“, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Засега страната ни не затваря границите си, но се призовават гражданите да ограничат пътуванията до рискови държави. Ще има и строги санкции срещу тези, които нарушават карантината

„Карантината може да се въвежда както по отношение на лица, така и по отношение на територия или на определени зони. Естествено дотогава МВР ще прилага своите правомощия по закон за да гарантира спазването“, увери вътрешният министър Младен Маринов.

До 29 март затворени са училищата, детските градини, университетите, големите търговски обекти, без хранителните магазини и аптеките. Работа спират и всички публични места – театри, кина, галерии и клубове.