Има спадане в средната цена на едро на олиото с около 30 ст. за последните 10 дни. Не сме свидетели на спекула, а на действия на недобросъвестни хора, които желаят да извличат максимум в трудната ситуация, в която се намираме.

Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов.

На този фон обаче потребителската ни кошница е поскъпнала.

„Ако сега закупим само традиционните продукти, като брашно, яйца, сол, олио има 23% разлика спрямо 2021 г. Ако от цялата потребителска кошница закупим по единица от основни продукти – варива, меса, плодове и зеленчуци е с 21% е по-скъпо“, поясни Иванов.

Снимка: bTV

По думите му процесът на поскъпване е започнал още през лятото на 2021 г. , като основна причина е била кризата в енергийните ресурси.

„През ноември и декември забелязахме едно по-голямо увеличение, през януари и февруари имаше стабилизиране на нещата – много мощен, конкурентноспособен пазар, който задържаше искрите и играеше рокля на спирачка. След започването на войната процесът с енергийните ресурси продължи, това рефлектира в торовете и препаратите за растителна защита, които пряко са свързани с производството на храни, съответно и фуражите поскъпнаха драстично“, обясни той.

Снимка: bTV

Според Иванов, докато глобално не видим стабилизиран пазар на енергийни ресурси, яснота и предвидимост, трудно ще се спрат тези трендове, които наблюдаваме сега.  

Вижте повече във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!