Тази събота ще се направи опит за самостоятелно изкачване с инвалидна количка до хижа "Мусала", която е в подножието на най-високия връх в Балканския полуостров и в България - Мусала.

Това ще стане с иновативна инвалидна количка, разработена от български изобретатели, ръководени от Ивайло Колев.

Иновативната количка ще се управлява от 37-годишния Владимир Гюров. Преди 18 г. след инцидент с шосейно колело той остава обездвижен от гърдите надолу.

Влади е инженер по образование, работи в IT сектора и иска да бъде активен, въпреки тежкия инцидент, променил живота му.

Снимка: bTV

Достигането до хижа "Мусала" е поредната голяма и амбициозна цел на екипа в последните месеци. На 22 юни с количката за първи път бе направено самостоятелно изкачване на Черни връх, а след това и на най-високия връх на Люлин планина - Дупевица.

Българската революционна технология позволява на хората с увреждания да се предвижват бързо, лесно и независимо, както в градски условия, така и в пресечени терени, които са с кал, пясък, чакъл и вода.

Снимка: btvnovinite.bg

С нея безопасно и самостоятелно могат да се преодоляват големи наклони при спускане и изкачване, както и да се слиза по стълби. Целта на екипа, разработил електрическата самобалансираща се количка, е да направи и града, и планината еднакво достъпни за хората с увреждания.