Българин изобрети устройство, чрез което хора с увреждания могат да изкачват планини. Трудноподвижен човек самостоятелно вече се изкачи до Черни връх.

Ивайло Колев разработва уникална технология, чрез която хора с напълно неподвижни крака могат да стигнат сами до най-високите върхове.

Снимка: btvnovinite.bg

„Решихме да направим нещо, което да помага на хората с по-специални нужди”, сподели Ивайло Колев.

„Следващата голяма цел, която предстои, е изкачване до хижа „Мусала”. Тренираме на различни места, главно в планините. Изкачихме най-високия връх в Люлин планина. Предстои да се изкачим и до Лозенския манастир. Тренираме и в градска среда”, разказа той.

Заради инцидент краката на Владимир Гюров са напълно неподвижни. С прототипа на Ивайло той получава нов шанс да живее пълноценно. 

„До момента най-екстремната дестинация е Черни връх”, каза той.

По думите му количката е проста за управление.

„Изключително интересно и полезно е за мен като човек с увреждания. До голяма степен е баланс на тялото, така че това е един вид своеобразна физиотерапия”, каза мъжът.

На този етап количката е прототип. До края на годината ще бъдат направени още тестове, за да се изчисти цялата концепция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме да поканим всички хора като Влади, които биха искали да опитат, да се свържат с нас. На никого не сме отказали. Абсолютно безплатно е”, каза Ивайло Колев.

Надеждите са някой ден количката да влезе в серийно производство. В момента на пазара има две фирми, които правят подобни продукти, но според изобретателя никой не е постигнал това, което екипът му е успял да направи.