Върховният касационен съд публикува мотивите за отмяната на доживотния затвор без право на замяна на Викторио Александров, който в края на 2018 година уби приятелката си и едногодишната им дъщеричка. Той ще бъде лишен от свобода за 30 години

През октомври 2018 година Викторио Александров уби 23-годишната Дарина Министерска и взе детето им от дома й, отвлече такси, а по-късно застреля едногодишното момиченце и направи опит за самоубийство. 

Според тримата върховни съдии съвкупната преценка на доказателствения материал не дава основание за извод, че доживотната изолация е адекватна, но по-лекото наказание - 20 години затвор, не е достатъчно справедливо.

„Недопустимо е решението за доживотна изолация на извършителя да се основава на неговите характерови особености, разгледани като криминогенен фактор извън конкретно осъщественото престъпление. Констатациите на експертите психиатри и психолози за прекомерно желание да се налага, за незачитане на чуждата индивидуалност и за склонност към манипулации чрез представянето си като жертва не са в подкрепа на тезата за изключителна тежест на осъщественото деяние, а могат да обосноват единствено необходимостта от повече усилия за постигане на поправянето и превъзпитанието на Александров“, пишат съдиите. 

Според магистратите следва да се държи сметка и за установените смекчаващи обстоятелства, каквито са чистото съдебно минало на Викторио, младата възраст, трудолюбието, самопризнанията, искреното съжаление за извършеното.