Върховната касационна прокуратура е установила данни за нарушения по служба срещу директора на дирекция „Техника“ БНР Пламен Костов.

Това става ясно от приключилата проверка на ДАНС, СЕМ и КРС, по повод на спряното  излъчване на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. в часовия диапазон между 6 ч. и 11 ч.

Според държавното обвинение има доказателства за евентуално извършено престъпление. Те са изпратени на Софийска градска прокуратура, която трябва да прецени дали да повдигне обвинение срещу Костов.

Снимка: btvnovinite.bg

В хода на разследването е станало ясно, че не е извършвана профилактика на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“.  

Снимка: btvnovinite.bg

Не е съществувал технически проблем, налагащ профилактиране, не са съществували проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна, както и че не е съществувал друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

Разследващите са снели писмени обяснения по случая от генералния директор на БНР Светослав Костов, от и. д. директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, от директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов и други служители от националното радио.

Разпитани са и лица на ръководни длъжностни в „НУРТС България“ ЕАД - разпространител на сигнала на радиото. Изискана е официална писмена и електронна комуникация между ръководни длъжностни лица на БНР, както и между тях и длъжностни лица на дружеството, разпространител на сигнала.

Доказателствата показват, че профилактиката на 11.09 е извършена изцяло извън заложения график. Директора на дирекция „Техника“ към БНР – Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“ за времето от 6 ч. до 11 ч. на 13.09“.

Разследващите допълват, че никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция „ДА“ на документа.

От електронната кореспонденция между Пламен Костов и „НУРТС България“ се констатира, че на 12.09.2019 г. в 9:26 ч. Костов е изпратил официално съобщение до старши мениджър В. Стойкова със следното съдържание: „моля Ви, да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. на територията на цялата страна за времето от 6 ч. до 11 ч., поради профилактика на студийния ни комплекс“.

Изразено е становище, че БНР не е изпълнило задълженията си за непрекъснато радиоразпръскване на територията на страната, което е нарушение на условията на Индивидуалната лицензия на националното радио.