В Бургас започна изграждането на първите два буферни центъра за пациенти с коронавирус. Предвижда се в тях да се извършва разпределяне на болните към лечебно заведение или за домашно лечение. Хората ще трябва първо да бъдат насочени от лекар към новите структури.

Целта на диагностичните буферни центрове е да се облекчат спешните екипи и пациентите. В момента се налага обикаляне на болници и дълго чакане в линейките.

В центровете ще има кабинет с дежурен лекар и рентген. „Ние, като първа линия, ще прегледаме постъпилите пациенти, според симптоматиката вече с компютрите ще се свържем с колегите, които ще бъдат вътре и ще направим необходимата диагностика със съответните заболявания“, обясни специализантът по кардиология д-р Денислав Бисеров.

Снимка: bTV

Ако се налага, пациентите ще изчакват в изолатора, докато им бъдат направени тестове и излязат резултатите от изследванията. Целта на новата организация е с помощта и на точна и навременна информация за свободните места „да няма едно денонощно обикаляне“, посочи управителят на УМБАЛ „Дева Мария“ д-р Стефан Касабов.

Липса на персонал забави отварянето на втория буферен център. „Ние сме много затруднени с осигуряване на екипи и това налага да очакваме да се включат колеги от други болнични заведения“, призна зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светозар Георгиев.

Междувременно, първите няколко доброволци студенти и парамедици получиха инструктаж и са готови да помагат в COVID отделението.

Доброволците с медицинско образование ще бъдат назначени в Инфекциозно отделение. Останалите ще бъдат в помощ на лекари и сестри от други звена на болницата, в които също има пациенти с COVID-19.