Жена спаси живота на бездомен мъж. Тази среща днес между 36-годишната Ива и 73-годишния дядо Венко е възможна заради едно голямо сърце – нейното.

"Коства една минута да заговориш някой, може и да откажат, има много хора, които отказват помощ, но не коства нищо, защото може ти да си човекът, който ще помогне”, каза Ива Ганчева.

Ива се превръща в този човек за дядото, чийто дом през последните 8 години са софийските улици. Той е болен, няма близки. Последно живял на пейка в столична градинка.

„Всеки ден разхождам кучето си и минавам през тази градинка. Просто ми направи впечатление, че той не сменя позицията си, лежи, само лежи и спи. Около него нямаше храна и вода, нищо. И започнах да го заглеждам, защото нещо в мен ми подсказа, че не е наред”, обясни Ива.

Обажда се в общината и оттам изпращат екип.

„Дойдоха двама изключително мили мъже, така и не разбрах имената им, за съжаление, те извадиха носилка и го качиха”, разказа Ива.

Дядо Венко е закаран в Дом за временно настаняване. Заради влошеното му здраве обаче е преместен в болница.

Доцент Цветомир Димитров е един от лекарите, които го приемат на 1 май. 

„Не можеше да диша добре, тахикардия, кашлица, не се е хранил два месеца. Истината е, че ако не бяхме положили реанимационни действия, можеше човекът да не оживее”, каза доц. д-р Цветомир Димитров.

Само три дни по-късно дядо Венко вече се храни, изкъпан е и дори се усмихва – на Ива.

„Да е жива и здрава и все така да помага на хората. Много съм й благодарен на нея. Ако не е тя, да съм в гроба”, казва възрастният мъж.

Историята Ива публикува във „Фейсбук”. Само за два дни, постът трогва хиляди хора.

„Ей така, като видиш една усмивка и като знаеш, че си помогнал, друго не ти трябва, всичко друго няма смисъл. В крайна сметка той е здрав, тук и за него ще има утре, което е най – важното”, категорична е Ива.

След седмица, когато бъде изписан, дядо Венко ще бъде настанен за постоянно в общински дом за възрастни хора.