Доброволци подаряват време и усмивка на обитателите от дом за възрастни в Пловдив.

Всяка събота е празник в дома "Свети Василий Велики". На гости на бабите и дядовците са малки и големи с добри сърца. Вече 8 месеца, 15-годишната Рада идва тук всяка седмица.

„Винаги нещо ново се научава и много е вдъхновяващо всичко - всяко посещение, зарежда те с усмивката си - аз мога да кажа спокойно, че всички те са ми като баби - имам едно поне 14-15 баби и много ги обичам, те са моето семейство”, споделя Рада Пандева. Когато са заедно разговарят, играят, танцуват.

Доброволците идват по идея на фондация "Поколения заедно".

Снимка: btvnovinite.bg

Богдана Христова от фондацията коментира, че „с тази инициатива ние желаем да върнем отново взаимоотношенията - хубавите, правилните взаимоотношения между младите и възрастните хора. Защото всеки има нужда от почит, от внимание, от ласка, от обич.”

70-годишната баба Еми живее в дома от година. Децата, внуците и правнуците й са в чужбина. Дели стаята със съпруга си Георги.

„Някакси той най-напред тук се сприятели с един негов колега и така полека-лека решихме заедно да дойдем тука и не сме сгрешили”, сподели Емилия Желева.

Очакват съботите с нетърпение. „Те са приказни - не сме просто - и от тях не сме очаквали такава душевност, такава душевност от тях – много, много - отиват си и почваме - сега кога ще стане пак събота да дойдат”, споделят възрастните в дома.

Снимка: btvnovinite.bg

И както баба Еми и останалите обитатели на дома чакат с нетърпение доброволците, така децата от детска градина „Валентина” очакват нея. Всяка седмица тя ходи да им чете приказки.

Шестгодишният Деян сподели, че би искал да й каже, че е чудесна и хубава.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди да разделят, баба Еми им прави подарък - книжка. И обещава да се видят след седмица.