През втората половина от декември се очаква средните температури да бъдат под нормата, а сумата на валежите – над нормата.

Динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще остане повишена и времето у нас ще се запази динамично, с чести валежи, предимно от сняг.

През следващите дни до края на седмицата и в началото на следващата вятърът ще е предимно от запад-северозапад, умерен, в Дунавската равнина и в източните райони – временно силен.

В петък дневните температури слабо ще се повишат, минималните ще са без особена промяна. Ще преобладава облачно време, на места с валежи, предимно от сняг, а в Източна България – предимно от дъжд.

По-съществени количества се очакват в четвъртък в Североизточна, в петък – в Централна България; по проходите ще има навявания.

В събота с предимно северен вятър ще нахлуе по-студен въздух. На места, главно в Западна и Централна България, ще превалява сняг, в планините по-интензивно. Там ще продължи да се натрупва снежна покривка. В неделя за кратко ще е почти без валежи, облачността временно ще се разкъса, ще се понижат и минималните температури, а максималните и през двата почивни дни ще са предимно между 0° и 5°.

В периода 20-26 декември вероятността за по-съществени валежи временно намалява, но в самото начало на следващата седмица през страната ще премине бърз атмосферен фронт и на места от север на юг ще има валежи от сняг.

По-късно през деня в понеделник с усилване на северозападния вятър в страната ще нахлува студен въздух и през следващите два-три дни. Въпреки очакваните временни разкъсвания на облачността, ще остане с температури по-ниски от обичайните.

За дните около Коледа отново облачността ще е предимно значителна и ще превалява сняг, а на 26 декември има и тенденция за слабо повишение на температурите.

В периода от 27 декември до края на месеца отново се повишава вероятността за по-значителни валежи, главно в Северна и на места в Западна България.

След 28 декември отново ще застудее.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!