„Витоша ски“ се присъединява към становищата на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и на ръководителите на ресорните ведомства за това, че съоръженията на Витоша трябва да се сменят с нови и модерни.

„Доволни сме, че всички вече сме на едно мнение за подмяната на лифтовете. Ние настояваме за това от 10 години. Големият въпрос е, че модернизацията трябва да бъде съобразена с всички нормативни актове и закони“, казват от „Витоша ски“.

„От вчерашните изявления обаче ние не разбрахме какво се е променило през последните няколко седмици, което радикално е сменило правните схващания на ресорните институции, които многократно публично са твърдели, че не може да има нови стъпки в старите трасета, именно поради рестрикцията на плана за управление на природен парк „Витоша“, посочват от дружеството.

„Освен това са налице множество решения на междуведомствени работни групи, организирани както от Министерството на туризма, така и от Министерството на младежта и спорта. Без каквато и да е позитивна правна промяна в един момент, тълкуването радикално се променя. Ще изчакаме официалните становища и писмените мотиви относно законността за възможната подмяна на съоръженията. Когато пристъпим към смяната на съоръженията, ние държим те да са произведени и монтирани от световните лидери на пазара – „Допелмайер“ или „Лайтнер“, категорични са от „Витоша ски“.

Именно те са отхвърли варианта, при който могат да се използват старите фундаменти.

"Във връзка с изказванията на главния архитект на София Здравко Здравков, че е възможно върху старите фундаменти да се монтират нови стълбове, ние сме готови да направим незабавно среща на него с водещите инженери и конструктори в производството на лифтове. На нея трябва да стане ясно дали е възможно, или не подобна идея“, предлагат от „Витоша ски“.

„От 11 месеца чакаме да ни възложат изработването на специализирания подробен устройствен план, за да можем да го процедираме пред министъра на земеделието, храните и горите и пред РИОСВ-София. Не искаме на нас да се преписва чуждо бездействие. Когато всички имаме желание и вървим в една посока, цялата процедура за приемането на специализирания устройствен план може да се случи в рамките на 3 месеца и да бъдат поръчани съоръженията.

"Ние сме готови незабавно след получаването на всички разрешения да пристъпим към подмяна на лифтовете, но единствено и само в рамките на закона“, посочват от „Витоша ски“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!