Княжевският лифт ще бъде възстановен по съществуващото трасе. Това стана ясно след среща на столичния кмет Йорданка Фандъкова с министъра на земеделието Десислава Танева, екоминистъра Емил Димитров, председателя на СОС Елен Герджиков и общинския съветник и бивш директор на парк "Витоша" Тома Белев.

„С или без желанието на собствениците на съоръженията на Витоша ние започваме процедури за тяхното възстановяване“, заяви Фандъкова.

По думите й има два сценария – единият е лифтът да се възстанови по съществуващите стъпки, за което не е необходимо изготвянето на специален подробен устройствен план.

При втория сценарий, при който това е технически невъзможно, ще трябва да се направи подробен устройствен план.

Фандъкова обясни, че това е част от усилията на местната власт да осигури достъп до планината.

„За възстановяването или реконструкцията на Княжевския лифт не е необходима промяна в плана за управление на природен парк "Витоша", каза още кметът на София.

На срещата не е присъствал собственикът, но Фандъкова изрази надежда, че той ще се включи във възстановяването и ще бъде съпричастен.

Йорданка Фандъкова подчерта, че на този етап не може да се посочат конкретни срокове за изпълнение.

Княжевскитя лифт спира да работи спира след тежък инцидент с блокирани в кабинките туристи. Това се случва малко след идването на демокрацията. Десетки години така и не тръгва заради противоречия между закона и плана за Витоша. 

Според главния архитект на София може да се направи модерно съоръжение по съществуващите сега трасета.

„Аз представям варианта, в който удовлетворяваме изискванията на хората и да направим едно модерно съоръжение, не използваме старите стълбове, използваме само старите фундаменти“, обясни той. 

Според министъра на околната среда и водите Емил Димитров  възможностите за ползване на ски на Витоша е 20 процента. 

Собственикът на съоръженията обаче вижда рискове във възстановяването по старите трасета.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!