„Позицията на Столична община е много ясна - искаме да бъдат възстановени Княжевският лифт, впоследствие и Драгалевският лифт, съобразно действащия план на Витоша, който макар изтекъл, е действащ поради липсата на нов. Работим по двата проекта“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Поискахме и Столичният общински съвет разреши да възложим на външни експерти да огледат и да дадат становище за възможността за възстановяване на Княжевския лифт. Собственикът обжалва тази заповед. На първа инстанция е потвърдено това решение на СОС и смятам, че може да започнем реализацията му”, обясни Фандъкова.

Тя допълни, че независимо дали собственикът ще съдейства, или не, лифтовете ще бъдат възстановени.

Столичният кмет е получила уверени от собственика, че има желанието да инвестира, но „все нещо се случва, че не се получава“.

„В момента основният ни спор е има ли техническа възможност за възстановяване на Княжеския лифт във варианта, в който е в момента. Първо имахме уверението, че има такава техническа възможност, а след това становището на собственика беше, че няма такава. Бихме искали да проверим това с други експерти“, обясни още Йорданка Фандъкова.  

Тя уточни, че за тази дейност са заделени 60 000 лв., но дали ще бъдат използвани всичките, или по-малко - все още не се знае.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!