Собственикът на съоръженията на Витоша изрази намерение да реконструира Княжевския лифт. „Витоша ски“ са внесли в Столичната община предложение за изработването на подробен устройствен план.

Снимка: btvnovinite.bg

Според фирмата обаче, действащият Закон за горите и Планът за управление на природен парк Витоша пречат да се осъществи законно желанието им и искат промяна.

Лифтът, който дълги години свързва столичния квартал „Княжево“ с местността Копитото е открит 1962 г. Пътуването от началната до крайната точка на Княжевския лифт е отнемало 11 минути. 

След инцидент кабинките спират, а трасето става опасно. От „Витоша ски“ искат да възстановят лифта, но с повече на брой стълбове.

Снимка: btvnovinite.bg


Планът за управление на „Витоша“ насърчава подмяната на лифтовите съоръжения, докато в друга негова точка ги забранява, но забранява новото строителство. Също така, в Закона за горите е записано, че стъпките трябва да бъдат извадени от горския фонд, докато Планът за управление го забранява, т.е. има една колизия, параграф 22, който се получава между Закона да горите и Плана за управление“, посочи Радослав Пеев от „Витоша ски“.

Бившият дългогодишен директор на парка Тома Белев твърди, че Законът за горите и Планът за управление на парк „Витоша“ – не спират желанието за промяна. „Планът за управление поощрява възстановяването и тяхната подмяна. Не може да излизате извън настоящето трасе“, допълни Белев.

Снимка: btvnovinite.bg


Достъпна планина е и едно от предизборните обещания на кмета Йорданка Фандъкова. Днес от „Московска“ 33, заявиха, че през 2018 г. са  извършени проверки на съоръженията и са издали заповеди за възстановяване на долна и горна лифтова станция на Княжевския лифт.

Снимка: btvnovinite.bg


А на сайта на кмета още стои обещание, че Княжевският лифт ще бъде възстановен със или без съдействието на собственика до 2021 г. От Министерството на околната среда и водите днес отказаха коментар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!