Четирима души са пострадали тази зима от опасните висулки върху сградите в страната. Двама от ранените са от София, жена в Смолян е със счупена ключица, а лекарите все още се борят за живота на 38-годишния варненец, който пострада в центъра на столицата.

Георги от Варна - между живота и смъртта

Георги от Варна продължава да е в кома и с опасност за живота. Близките му са изключително притеснени, а според медиците в следващите няколко дни ще се разбере дали ще оживее след нелепия инцидент.

Двама столичани се отърваха на косъм

74-годишната Надежда Табакова е пострадала в столичния кварта "Слатина" и е в тежко състояние, с шевове и травми на главата.

"Както си вървях, нещо много силно ми се стовари на главата и съм излетяла буквално на 4-5 метра. Почувствах страхотна болка. В следващия момент ми се притекоха на помощ няколко жени. Главата ми беше разцепена", разказа Надежда Табакова.

Другият късметлия, отървал се само с охлузвания след ледено срутване от сградата на президентството, е Стефан Стефанов. Той и синът му минавали по тротоара край президентството, когато били засипани от огромни снежни парчета.

"Изведнъж ми причерня пред очите и паднах на земята", разказва Стефан Стефанов.

60-годишна със счупена ключица в Смолян

В Смолян 60-годишна жена е със счупена ключица след подобен инцидент в центъра на града.

"Пациентката беше много притеснена, почти в шоково състояние. Стресът е бил голям. Пораженията върху здравето й не бяха прекалено сериозни", обясни д-р Юра Благоева, лекар от Спешна помощ.

И в трите случая, пострадалите ще се лекуват дълго, но риск за живота им няма. Самите те са ядосани на институциите за неизчистените покриви, но и безкрайно благодарни на късмета си.

Глобите за непочистени висулки

Глобите за непочистени висулки са от 700 до 2000 лева, но всеки пострадал може да подаде в съда граждански иск, след като си извади удостоверение от съдебен лекар за нанесените травми. От общината припомнят, че са написали над 40 акта за неизчистени висулки и неизринат сняг, а фишовете с глоби до 50 лева са над 4000.

В рубриката ни "Аз репортерът" непрекъснато получаваме снимки на застрашително надвиснали висулки и изпочупени автомобили в следствие на рухнали от покривите ледени късове.