Висш служител на МВР – директорът на дирекция „Инспекторат“ Николай Гешев разказа пред bTV, че ще бъде освободен от длъжност. Първоначално от вътрешното министерство не коментираха, но към 19:06 ч. (след излъчването на материала в централната емисия на bTV Новините) изпратиха съобщение за освобождаването му. Основанието - поради придобито право на пенсия. 

Николай Гешев е в болничен от вторник заради усложнения след преболедуван COVID-19. Екип на bTV го посети в дома му през деня. Разказва, че е търсен, за да му бъде връчена заповед за уволнение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не успях да я получа, тъй като се намирам в отпуск по болест. Разбрах, че са идвали служители на Дирекция „Инспекторат“ и на Дирекция „Човешки ресурси“ с такава идея, но не успях да се видя с тях“, каза Гешев и отхвърли тезата, че болничният му е свързан с встъпването в длъжност на новото служебно правителство.

Разказва още, че е уволняван и преди – през 2017 г., отново по време на служебно правителство. Въпреки това сега е изненадан. Не намира законово основание за това и твърди, че ако е дисциплинарно, трябва да има проверка.

„Това се дължи не само на доноси, но и на амбиции, целта е да се овладее Инспектората на МВР, защото той извършва основните проверки и в тях установяваме нарушения. Някой път, в мое отсъствие, може да бъде казано Инспекторатът да не извърши определена проверка или да извърши тенденциозна проверка“, заяви Гешев.

Не е разговарял с новия вътрешен министър Бойко Рашков, но са работили заедно в миналото.

Снимка: btvnovinite.bg

„Единственият случай, в който той се е запознал с моята работа е преди 6 г., когато той беше председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Беше дал една висока, положителна оценка за нашата работа“, посочи Гешев и допълни, че не е политически обвързан, отхвърли и възможността да има пропуски в работата му. 

„Даже бях обвиняван от колеги, че образувам проверки и вътре в Инспектората“, каза още той. 

Както и при предишното уволнение, ако сега се стигне до там –Николай Гешев ще търси правата си. Тогава е възстановен на работа след съдебно решение. 

Масови рокади в министерствата 

Някои от кабинетите на министрите вече са окомплектовани със заместници, като нампример днес в Министерството на образованието и науката бяха назначени четирима заместни-министри – Мария Гайдарова, проф. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова. 

Рокада имаше и в МВР. На длъжността заместник-министър на вътрешните работи са назначени Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов. Те наследяват освободените Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Емил Ганчев и Венцислав Катинов са заемали поста заместник-министри на МВР по време на служебното правителство на Огнян Герджиков.  

Вчера беше освободен и административния секретар на МВР Бойко Славчев. Основанието - поради придобито право на пенсия. По неофициални информации предстоят още рокади по върховете на вътрешното ведомство, които ще бъдат направени поетапно в близките дни. 

Във финансовото ведомство на длъжност заместник-министър са назначени Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър. В Министерството на труда и социалната политика като заместник-министри са назначени Иван Кръстев и Надя Клисурска. От постовете си на заместник-министър в МТСП са освободени Адриана Стоименова и Султанка Петрова. 

На длъжността заместник-министър на околната среда и водите са назначени Емилия Тончева, Петър Димитров и Валерия Калчева-Бочукова. От ековедомството е освободен заместник-министърът Николай Кънчев. 

Снимка: btvnovinite.bg

За други министерства това се очаква до 3-4 дни. Припомням ви, че заместник-министрите се уволняват и назначават с еднолична премиерска заповед. 

Днес рокада имаше и в агенцията по инвестиции – бившият зам.-министър Стамен Янев се връща като ръководител, а поста освобождава Десислава Трифонова, изпълняваща длъжността от ноември 2020 г. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!