Обвиненият преди ден от прокуратурата бивш земеделски министър се е радвал на „чадър” върху разследването срещу него в продължение на години. Мирослав Найденов се е ползвал със закрила от много високо ниво в държавното обвинение. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Висшият прокурор, чиито услуги е ползвал Найденов, е Малена Филипова от ВКС. По време на мандата на Борис Велчев – Филипова ръководеше Инспектората във ВКП. След като Сотир Цацаров пое държавното обвинение, Филипова бе свалена от този пост, а в ръководената от нея структура започна масова проверка на всички водени преписки. Проверяващите трябваше да установяват както причините за образуването им, така и дали липсват някакви документи.

От думите на Борислав Сарафов пред bTV стана ясно, че през 2010 г. Найденов се е обърнал към Малена Филипова с молба тя да възпрепятства разследването срещу него като окаже натиск върху наблюдаващия прокурор.

Тук трябва да се подчертае, че в съобщението на прокуратурата за привличането на Найденов като обвиняем пише, че бившият министър е принудил ексшефа на фонд „Земеделие” Светослав Симеонов да извърши нещо противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на предшественичката си Калина Илиева и от прокурора от градска прокуратура Красимир Тренчев.

Сарафов обясни, че сигналът всъщност представлявал един лист. Особено любопитна е обаче линията, по която Найденов бил близък с Малена Филипова. Просто бившият министър бил „личен лекар на домашния й любимец” (по професия Найденов е ветеринарен лекар – бел. ред), стана ясно още от думите на Сарафов.

Той обясни още, че Светослав Симеонов и Калина Илиева са променили показанията си и по този начин делото е стопирано допълнително за известно време, но това нямало да попречи на досъдебното производство, тъй като имало достатъчно доказателства.

По случая срещу Филипова, която в момента е редови прокурор от ВКП, вече е започнало дисциплинарно производство, а тя е дала своите обяснения.