Клиниката по вътрешни болести в болница „Пирогов“ е пълна, като половината от пациентите са с респираторни вируси - предимно хора с обострени хронично белодробни заболявания.

Коронавирусът се среща по-рядко, казват лекарите, но и по-малко хора се тестват. В момента се разпространяват грипните вируси и респираторните заболявания.

Според някои специалисти температурите имат значение, но според други заради изолацията по време на пандемията имунитетът ни към сезонните респираторни заболявания е спаднал.

Прегледът на Цветанка Александрова показва, че няма усложнения. Тя боледува преди няколко седмици, не си прави тест и предполага, че е настинка.

Снимка: Редакторски екип

„Бяхме на село. Почувствах, че всичко ме боли по тялото, нямах температура. Гърлото - не мога да преглъщам, кашлица имах и вкъщи се лекувах. Сега съм добре, малко се изморявам, като се движа“, обясни 72-годишната Цветанка.

По-голямата част от пациентите на д-р Иванова с респираторни заболявания са активно работещи. Сред тях има болни от бронхити, коронавирус и грип. На ден има над 10 прегледа на хора със симптоми.

Д-р Мариана Иванова, общопрактикуващ лекар
Снимка: Редакторски екип

„Грипът е с много висока температура. Имах два доказани. Първите 24 часа буквално са на легло, след това остава дразнеща суха кашлица. Като не е усложнено минава горе-долу за една седмица само със симптоматични лекарства“, уточни общопрактикуващият лекар д-р Мариана Иванова.

Усложнените пациенти остават в болница минимум седмица. В Клиниката по вътрешни болести в Пирогов всички 60 легла за пациенти са заети.

Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“
Снимка: Редакторски екип

„Имам три извънредни легла. Това означава, че при 60-те легла, с които разполагам, има трима болни, които лежат на транспортно легло. Почти няма качествени условия за работа по тях“, обясни Петър Атанасов, началник на Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

Снимка: Редакторски екип

Най-уязвими от респираторните заболявания са малките деца и възрастните над 65 години със съпътстващи заболявания.

Проф. Радостина Александрова, вирусолог
Снимка: Редакторски екип

„Температурите имат значение – грипът се предава по-добре при 5 градуса, отколкото при 20 градуса. Ако е ниска влажността, това също помага. През зимата намалява броят на слънчевите часове“, коментира вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова.

Медиците съветват хората да ограничат контактите си и при усложнение на симптомите да потърсим лекар. По данни СЗО смъртността от коронавируса е пет пъти по-малко в сравнение с началото на 2022 година.