Няма никакъв риск за възникване на водна криза във Варна или в Бургас, обявиха на съвместна пресконференция управителите на ВиК дружествата в морските градове – Валентин Вълканов и Ганчо Тенев. Подкрепи ги и областният управител на Варна Стоян Пасев, съобщава БТА.

Брифингът дойде в отговор на думите на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, че бездействието от страна на властите във Варна е довело до липса на алтернативно захранване на яз. „Цонево“ и „Девня“, а това, на свой ред, е застрашило обемите в снабдяващия Бургас яз. „Камчия“. Министърът заяви, че за 11 месеца никой от Варна и Бургас не го е потърсил.

Пасев обвини МОСВ в „своеволно намаляване на водоподаването, което е абсолютно недопустимо в условията на пандемия“. Според него се всява паника у хората, макар да няма риск от режим на водата: „С изкуственото създаване на проблем вероятно министър Димитров търси политически дивиденти два месеца преди изборите, но подобна липса на комуникация е недопустима“.

В момента в язовир „Камчия“ има 123 милиона кубика вода, обясни днес Ганчо Тенев. По думите му за обслужването на района, който се захранва от съоръжението, са нужни по около 6 милиона кубика на месец. Тенев уточни, че само за месец в язовира са се влели 20 милиона кубика вода и се очаква нивото да се качи още.

Вода в "Камчия" има достатъчно както за тази, така и за 2022 г. и за Варна и за Бургас, допълни Валентин Вълканов.

Двамата управители обясниха, че през декември миналата година са получили график от МОСВ, с който са намалени количествата течност, които имат право да ползват двата града. За Варна снижението е с около 40 процента, за Бургас - с около 15. Намаляването на количествата подавана вода може обаче да става само в рамките на допустимото, защото деривацията „Китка-Варна“ е направена така, че ще възникне голям проблем, ако обемите спаднат драстично, допълни Вълканов. По думите му, за да функционира нормално деривацията, е нужно през нея да минават минимум 700 литра в секунда. Максималният ѝ обем е 2400 литра в секунда.

Варна може да ползва изворите в Девня винаги, но от там водата се добива помпажно и цената й е 7 пъти по-скъпа в сравнение с тази от Камчия, каза още Вълканов. Той уточни, че градът може да разчита и на аварийно подаване от язовир „Цонево“. По проекта за захранване на Бургас от яз. „Ахелой“ и яз. „Порой“ се работи, но няма как ВиК-Бургас да полага тръби в частна собственост без промени в устройствените планове, отбеляза шефът на дружеството.

Отговорът на министъра

На пресконференцията Вълканов, Танев и Пасев заявиха, че не е имало никаква комуникация с МОСВ по темата с язовирите. В обръщение до медиите министър Емил Димитров беше категоричен, че това не е вярно.

"От едната страна стоят думите на хора, които искат да прикрият това, че цяла година нищо не са направили, за да подпомогнат питейно-битовото водоснабдяване на Бургас и Варна. От другата страна има един цял вагон с документи, графици, становища, предложения, препоръки, решения на Министерски съвет и десетки изказвания на трите лицата по медиите през годината по тази тема, която днес от техните думи разбрах, че никога не са знаели за нея", посочи Димитров.