Видеоиграчките за деца, които се задействат с джойстик или клавиатура, трябва да имат електрическо напрежение при екрана до 24V. Това е записано в стандарт за безопасността на електрическите играчки, съобщиха от Българския институт за стандартизация. Ако напрежението е по-голямо, устройството вече не може да се класифицира като играчка.

От института обясниха още, че електрическите играчки или техните опаковки трябва да бъдат маркирани с наименование, търговска марка или идентификационна марка на производителя, пускащ ги на пазара.

Има допълнителни изисквания за играчките със сменяеми батерии, с трансформатор или с двойно захранване, както и тези със снемаеми лампи.

Инструкциите за употреба могат да бъдат върху отделен лист, върху опаковката или върху самата играчка. Те трябва да бъдат написани на официалния език на страната, в която стоката се продава.

Играчката трябва да е придружена и от подробна информация за почистването и поддържането й.

Според експерти и търговци всички тези изисквания могат да застрашат продажбите на масово навлезлите у нас китайски и турски стоки, които невинаги са съобразени с всички стандарти на страните от ЕС.