Мостът на 47 километър на магистрала „Тракия” според ерксперти е в предаварийно състояние и се нуждае от ремонт.

Причината - липсва едната греда на конструкцията, което създава опасност за преминаващите автомобили по магистралата, особено сега, когато трафикът е интензиввен към морето. 

Освен това място, заедно с независими експерти инспектирахме състоянието на виадуктите на магистрала „Хемус”.

Част от греда на моста на 47-я километър на „Тракия” е разрушена. Инженер Иванка Топурова констатира предаварийното състояние на съоръжението още пред 7 години. Оттогава до сега ремонт няма.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Единственото хубаво в случая е, че е крайна греда и е по-малко натоварена от останалите и се намира в зоната на аварийната лента, където по-рядко има преминаване на тежкотоварен автомобил”, посочва инж. Иванка Топурова, гл. асистент в "Пътища и транспортни съоръжения", УАСГ.

Мостът, който е строен преди 40 години, се намира до база на държавното дружество „Автомагистрали", което отговаря за поддръжката и ремонта на магистралите. Там откриваме само охраната.

От пътната агенция коментираха, че до края на годината не предвиждат ремонт на моста, тъй като рехабилитациите се правели по приоритет.

Снимка: btvnovinite.bg

По стоманената конструкция на виадукта на 35 километър на „Хемус” има корозия. Според инженер Ясен Ишев, който е сред първите строители на съоръжението, основен ремонт не е правен от изградането му преди повече от 30 години.

„Има какво да се нуждае по отношение на стоманената конструкция, която се нуждае от почистване от корозията, боядисване”, обясни инж. Ясен Ишев, председател на Научно-техническия съюз по транспорта.

Снимка: btvnovinite.bg

Ремонт от Автомагистрали правят на основите на виадукта. На километър по-далече, Ишев открива пукнати по колоните на друг виадукт, който е ремонтирано наскоро.

„Не би следвало носеща арматура да е в такова състояние, както и самото отводняване на съоръжението, влиза вода в самата колона”, казва инж. Ясен Ишев. 

От пътната агенция отговориха, че тези виадукти се ремонтират, а общо пет ще бъдат в рехабилитирани на магитрала „Хемус” през летните месеци.