Президентът Румен Радев върна Изборния кодекс за повторно разглеждане от депутатите и призова БСП да се върнат в парламента. Мотивите на държавния глава за вето номер 14 е, че промените в Изборния кодекс издават отсъствие на воля за прозрачни и честни избори.

Радев връща текстовете, свързани с преференциите, машинното гласуване, обжалването на резултатите и новия начин за взимане на решения в секционните комисии.

10 дни след приемането на промените в Изборния кодекс, държавният глава ги върна с мотива, че ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес.

„Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните три трудни десетилетия”, посочи президентът.

Държавният глава поиска машинно гласуване, актуализиране на избирателните списъци и видеоконтрол при броенето на бюлетините. Президентското вето върху Изборния закон беше коментирано и от премиера Бойко Борисов.

„Вижте, аз имам много работа, освен това политически лидери, не ги коментирам. Когато взимаш страна на една партия, непрекъснато, срещу друга, се превръщаш в политически лидер”, каза министър-председателя.

ГЕРБ ще разгледат мотивите на държавния глава и са склонни да уважат аргументите за преференциите, според управляващите обаче президентът е бил заблуден, че отпада възможността изборния процес да бъде обжалван.  И припомниха, че президентът е избиран по същите правила. 

„Възприемаме днешния брифинг, като авариен изход за БСП, за изход от ситуацията и осигуряване на авариен вход в Народното събрание”, посочи Тома Биков от ГЕРБ.

Левицата обаче е категорична, че няма да се върне в парламента. „Условията ни са да се изпълнят всички искания, залегнали във ветото. ГЕРБ не само не са си взели поука, а готвят поредния парламентарен цирк, да жонглират с ветото – кое да подкрепят и кое не. Ние в този цирк няма да участваме”, заяви Крум Зарков от БСП.

От ВМРО ще подкрепят президентското вето, въпреки че има точки, по които не са съгласни.

От ГЕРБ биха подкрепили ветото само за връщането на преференциите при старите, по-ниски прагове, коментира председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Ветото обаче обхваща и други текстове от кодекса, които няма да бъдат подкрепени. Повторният дебат в парламента обаче щял да допринесе за спокойствието на българския избирател, обясниха от ГЕРБ.