От ГЕРБ определиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс като политическо. От БСП приветстваха ветото, но обявиха, че няма да се върнат в пленарната зала въпреки призива на държавния глава.

От управляващата партия допълниха, че президентът е дал „авариен вход” на БСП към Народното събрание. 

„Ако ветото е частично и обхваща само преференциите, е възможно да възприемем второ гласуване, но според нас обхватът ще бъде по-широк, дори да отхвърлим ветото, като цяло имаме внесен законопроект, който касае преференциите”, посочи Данаил Кирилов. 

От ГЕРБ ще разгледат текстовете, които бяха върнати и ще гласуват само за връщането на преференциите при старите, по-ниски прагове.

От ГЕРБ поясниха, че досега по-малко от 10% от гласоподавателите са поискали да упражнят правото си на вот чрез машини. Александър Ненков от управляващата партия заяви, че за изброите през есента ще има осигурени 6000 машини за гласуване, а след това навсякъде, където е записано в Изборния кодекс.

От БСП приветстваха ветото и допълниха, че аргументите са тези, които яростно са защитавали повече от 20 часа в парламента. „Днес имаме възможност да поправим този грешка. Чухме призива да се върнем в тази зала, но БСП прие решението на НС на БСП да не се връща в парламента, докато не се изпълнят условия, които са залегнали във ветото”, отбеляза Крум Зарков от левицата.

„ГЕРБ не само не са си взели поука, а готвят поредния парламентарен цирк да си избират кое да подкрепят и кое не. Ние в този цирк няма да участваме. Имаме решение при отмяна на скандалните изменения, в ръцете на управляващите е да го направят”, допълни той.

Според Георги Свиленски от БСП, ГЕРБ показват, че не искат честни избори, а искат да манипулират изборните резултати. 

Премиерът Бойко Борисов не пожела да коментира действията на държавния глава и БСП.

„Вижте, аз имам много работа, освен това политическите лидери, не ги коментирам. Всеки политически лидер си има партия, има си организация. Аз не се бъркам в тяхната работа и решения, всеки може да си коментира, каквото има. Когато взимаш страна на една партия, непрекъснато, срещу друга, се превръщаш в политически лидер. Как по-ясно да го кажа?!”, коментира Борисов.