Вещество от течностите за електронни цигари и наргилета може да попадне в списъка със забранените наркотични вещества. Това предвижда предложение на Министерството на здравеопазването.

Предложението за включване на това вещество в списъка с наркотичните вещества е на Военномедицинската академия. Те приемат пациент в спешно състояние,  употребявал електронна цигара с течност с неясен произход.

Снимка: btvnovinite.bg

Търговецът на електронни цигари Валентина Брашнарова пуши такава от 7 години. Твърди, че никога не е имала здравословни оплаквания, а и е сигурна в състава на течността, която употребява. Тя съдържа 4 основни съставки – пропилен гликол, растителен глицерол, никотин и аромати.

По думите й, обаче, на пазара има течности с неясни съставки и от нелегални дистрибутори, които пък подбиват с по-ниска цена бизнеса на лицензираните.

„Потребителите трябва да се предпазват от стоки на места, които няма сертификат за тях, нямат етикети на български език!”, съветва Валентина.

Търговците на наргилета внимават за същото.

„Преди държавата не упражняваше контрол. Различни дистрибутори идваха отвънка – от Турция, от Гърция, от Дубай!”, разказва Косай ал Хусеин

В електронната цигара на пациента във ВМА е открито вещество от групата на синтетитчните канабиноиди, което е изкуствен аналог на канабиса.

Снимка: btvnovinite.bg

„Играта е следната – канабисът е забранен. Ние пускаме аналог, който не е забранен. Докато го забранят! После пускаме нов аналог. И така тази игра се играе вече 10 години по цял свят! Рискът с всички тези синтетики е огромен! В случая човек приема нещо, което науката не знае какво въздейства върху тялото има”, обяснява биохимикът и експерт по наркотични вещества д-р Юлиян Караджов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези електронни цигари и нагреваеми цигари нямат за цел от страна на производителя да защитят вече употребяващите, а да зарибят нови хора, които да се присъединят към тази гвардия от пушещи хора по света”, категорична е д-р Гергана Гешанова.

Дали веществото окончателно ще влезе в списъка с наркотиците, ще стане ясно след края на общественото обсъждане, което тече до 21 септември.

Междувременно в САЩ е регистриран първи смъртен случай на пациент, развил остро белодробно заболяване след употребата на електронни цигари.