Инфаркт и инсулт вместо отслабване са възможните последици от приема на опасна хранителна добавка. Продуктът се разпространява онлайн и обещава сваляне на килограми в съмнително кратки срокове.

Фитнес инструктор, известен в социалните мрежи и в лайфстайл средите, търгува с добавката, без да дава информация, че тя съдържа опасно за здравето вещество.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя може да бъде поръчана от личния сайт на инструктора Ричард Величков, който твърди, че е официален вносител на продукта в България. 

След интереса на екипа ни по темата, сайтът му за здравословен начин на живот вече е деактивиран. На шишенцето на препарата пише само, че производител е „Липовон Мексико”. 

Снимка: btvnovinite.bg

За дистрибутор и вносител няма абсолютно никаква информация, което, разбира се, е незаконно и дори само заради това продуктът няма право да е на българския пазар. 

„Освен с фитнес се занимавам и с една добавка за отслабване. Аз съм официален вносител на добавката „Липовон” за България. Като това е една световна добавка, която се произвежда в Мексико”, казва самият Ричард Величков.

Снимка: btvnovinite.bg

В търговския регистър обаче няма фирма, свързана с името на Ричард Величков. Търговия с продукта върви във „Фейсбук” и „Инстаграм” страницата му, както и в много онлайн магазини без никакъв контакт за обратна връзка.

Архивът на интернет показва, че уеб адресите на мексиканския и българския „Липовон” са създадени на една и съща дата преди 10 години. На  адреса на фирмата, която се представя за вносител в българският сайт на „Липовон” се  оказва магазин за хидроизолация.

Влогърът Любомир Жечев се усъмнява в произхода на продукта и поръчва от 5 различни сайта.

„За първи път на една от опаковките на поръчания продукт имаме посочен разпространител- Фирмата „Виджони комерс”. Ако направите бърза проверка в търговския регистър ще видите, че тази фирма изобщо не съществува”, разказва Жечев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според официалната българска страница на добавката тя е смесица от две билки. Истината обаче е, че в нея се съдържа вещество забранено за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

„При анализа на хранителната добавка „Липовон” е установено, че се съдържа лекарствено вещество сибутрамин, което крие риск за здравето на хората. Предизвиква мозъчни инсулти, инфаркти”, разкрива д-р Румяна Йорданова,  началник отдел в дирекция „Контрол на храните" към БАБХ.

Снимка: btvnovinite.bg

Въздействията от лекарството понякога идват и непосредствено след прием. Не е необходимо да минат години, а всичко може да стане в рамките на 1-2 седмици.

Миро поръчва вълшебното хапче от Ричард Величков. Страничните ефекти не закъсняват.

„Почна да ми става лошо- падаше ми кръвното, нямах сила. Много се изпотявах. Почна да ми става все едно потъвам в земята”, разказва той.

Не можахме да се свържем по никакъв начин с мистър „София 2018” Ричард Величков. Не отговори на поканите ни за интервю нито по телефон, нито онлайн. Но изтри „ЮТуб” канала си, „Инстаграм” страницата си, както и мексиканският и българският сайт на хранителната добавка.