Великобритания намали продължителността на карантината за пристигащите от България от 14 на 10 дни. Промените са валидни от 14 декември.

Решението на британските здравни власти за намаляване на периода на карантина при влизане касае пътуващите от страните, които не попадат в т.нар. коридори за пътуване.

Сред тези държави е и България. Остава изискването за попълването на формуляр за локализация на пътника преди пътуването, който е публикуван ТУК.

Засега единствено гражданите, пътуващи до Англия, ще трябва да посочат във формуляра дали ще се възползват от т.нар. опция за тест за освобождаване от карантина.

Съгласно действащите правила пътуващите до Англия могат да си направят тест за COVID-19 за собствена сметка след петия ден от самоизолацията си в Англия. При отрицателен резултат от това изследване гражданите ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината.

Тестът ще трябва да бъде направен на територията на Великобритания, като списъкът с акредитираните лаборатории може да бъде открит на сайта на британското правителство.

Правителството в Лондон е под натиск да отмени напълно събиранията по Коледа заради страха от разпространение на вируса.

Премиерът Борис Джонсън обаче увери депутатите, че има договорка за облекчаване на ограниченията през празничния период.

Съгласно правилата, до три домакинства ще могат да празнуват заедно между 23 и 27 декември.

В момента над 60% от британците живеят под най-строгите ограничения.

Заведенията и културните обекти в Лондон вече затвориха врати.