По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов предложи свикването на Велико народно събрание за нова Конституция. По този начин лидерът на ГЕРБ смята, че може да се излезе от ситуацията след парламентарния вот, при която сглобяването на работещо мнозинство изглежда сложна задача.

Искането за свикване на Велико народно събрание трябва да бъде внесено от поне 121 депутати. В срок от 2 до 5 месеца то се разглежда от действащите депутати и се подкрепя с две трети мнозинство или поне точно 160 гласа „за“.

В момента обаче няма действащо Народно събрание, а тече процедура по формиране на кабинет, която може да продължи 3 седмици от връчване на първия мандат.

„Тези срокове са несъвместими със сроковете за свикване на Велико народно събрание. Не може просто да се свика Велико народно събрание да му се връчи празен чек! Ето защо Конституцията е предвидила, че Великото народно събрание не може да бъде просто инструмент за излизане от неудобна политическа ситуация“, категорична е Симона Велева, доктор по конституционно право.

Ако не се формира кабинет ще се премине към нови избори. „Разговорът не е разговор дали е необходимо да се свика Велико народно събрание, а разговорът е да започне работа 45-ото Народно събрание. Дебатът не трябва да се води чрез медии, дебатът трябва да се води в пленарна зала и всички партии да са седнали и всяка политическа партия и респективно парламентарната ѝ група да изрази своето мнение“, подчертава доц. Наталия Киселова.

За първи път Борисов предложи свикване на Велико народно събрание и „рестарт на системата“ чрез промени в Конституцията в края на миналото лято. До това не се стигна, след като управляващите не събраха подкрепа в парламента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!