Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица. На този ден се припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Исус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия, пророкува смъртта си на кръста и че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

След вечерята Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“. После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете“.

На Велики четвъртък Исус произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и умива нозете на апостолите в знак на смирение и любов към тях.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Вечерта в храмовете се служи утренята на Велики петък, когато се четат 12 определени откъса от Евангелието, между които и тези за Тайната вечеря и за предателската целувка на Юда.

Денят крие много символика. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово.

Снимка: БГНЕС

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана и пази, за да носи късмет.

Снимка: Ладислав Цветков

Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава след полунощ, или на другия ден.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Как ще боядиса останалите яйца е въпрос, който зависи от вкуса на всяка домакиня.

Снимка: Ладислав Цветков

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.

Снимка: БГНЕС

Те носят най-разнообразни названия из България – великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

Снимка: Ладислав Цветков

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника, който символизира тялото на Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце. Смята се, че в България козунакът е „дошъл“ в периода 1915 – 1920 г.

Днес патриарх Неофит оглави Светата Василиева литургия и извърши чинът на Мироосвещението в храм „Свети Александър Невски“. Негово светейшество освети мирото, което беше приготвено за осми път в историята на православната ни църква.

Мироваренето започна на Велики понеделник. Тогава, след водосвета, светената вода бе прелята в съда, в който ще се вари мирото, а след нея бяха добавени и задължителните вино и зехтин. Бяха добавени общо 27 съставки, сред които благоуханни и етерични масла.

Днес по време на богослужението бяха четени откъси от Стария завет, както и евангелските текстове за Тайната вечеря на Спасителя и неговите ученици. В присъствието на архиереите от Светия Синод, патриарх Неофит благослови и освети мирото.

„Това е знак, че Светата ни църква е автокефална и само автокефалните църкви имат правото да варят свое миро. И се радваме за това и празнуваме тържествено днес. На всички ви добър ден!“, каза патриархът.

Вижте във видеото как във Велинград изписват яйцата с восък. Традицията е вековна и се предава от поколение на поколение:

Велики четвъртък е голям празник в града и на него се стичат хора от цялата страна, за научат местната техника за рисуване на яйца. Всяка година има конкурс и авторът на най-хубавото яйце печели сребърна писалка.

Георги, един от победителите от предишни години, призна, че не е нужно да можеш да рисуваш, но трябва да имаш усет към изкуството.

Вижте повече във видеото:

На обяд на площада беше боядисано и 100-килограмово дървено яйце:

В събота във Велинград ще опитат да поставят световен рекорд по боядисване на яйца.

БТА, bTV