Великден на открито - за това се договориха светската и духовната власт след среща на вицепремиера Томислав Дончев със Светия синод на българската православна църква.

Но всеки, който иска, може влезе в храмовете при строги хигиенни мерки.

Това решиха след обща среща духовниците от Светия синод, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

На обяд в Светия синод дойдоха вицепремиерът Томислав Дончев, директорът на дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов и генерал Мутафчийски.

За половин час те се договориха с висшите духовници Великден да се посрещне на открито. Освен това всички служби ще се излъчват онлайн, а за спазване на мерките вътре в храмовете ще се грижат свещениците.

Снимка: Ладислав Цветков

 

На излизане генерал Мутафчийски целуна иконата, която му подари негово светейшество Неофит.

„Бог да бъде милостив към нас“.

С тези думи българският патриарх влезе на съвещанието на висшите духовници. Те се събраха по настояване на Министерския съвет за провеждането на великденските празници.  Всеки, който иска, ще може да влезе в храмовете, но при строги хигиенни мерки.

„Самите свещеници ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещение в храма и спазват разпорежданията. Според мен това е един добър компромис и с огромна благодарност приемам от българската православна църква“, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

За дезинфекцията на храмовете ще се грижат енориите, допълнителни ген. Мутафчийски.

След срещата стана ясно още, че причастие ще се взема с различни лъжички.

„Това е традиция, която ние си знаем, че Великденските богослужения се извършват разбира се, отвън пред храма, след това се влиза вътре в храма, когато хората са вече твърде малко“, обясни Старозагорският митрополит Киприан.

Дезинфектанти ще има във всички църкви.

За първи път от 14 години насам, не е ясно как ще бъде взет Благодатният огън, но и в Ерусалим все още не е взето решение как ще се процедира тази година.