Доказано болните от COVID-19 у нас вече са 359. 17 българи са излекуваните досега. В болница са настанени 113 от заболелите, като 13 пациенти са в интензивни отделения.

Няма нова област към картата на заразата, като София остава начело с 223-ма заразени, последвана от областите Пловдив - с 21 души, Варна - 17 и Бургас,- с 14 души.

От днес важи и ново разпореждане на здравния министър – всички граждани са длъжни да носят защитни маски на закрити и на открити обществени места.

Глобата е 5000 лв., каквато е и за всички останали нарушения на ограниченията, свързани с мерките срещу разпространението на COVID-19.

Част от новите заразени се тествали профилактично по своя инициатива в частни лаборатории.

Ген. Венцислав Мутафчийски отново призова хората да не излизат от вкъщи без наложителни причини.  И уточни, че ако се въведе по-строгата мярка за декларации и при напускане на дома, това може да става със SMS уведомяване.

Вирусът засяга и все по-млади. Примерът е със 37-годишен мъж, приет в болница "Света Анна" в София. Пациентът е настанен в реанимацията на болницата и е без придружаващи заболявания. Той е на командно дишане. Освен за него, лекарите са грижат за още трима души, които са с потвърден COVID 19.

Един от лекарите на първа линия в борбата с вируса е д-р Александър Станоевски.

Снимка: btvnovinite.bg

Срещаме го по време на дългия му работен ден в интензивното отделение. Казва, че борбата за живота на пациентите в тежко състояние е всяка секунда. 
„Самият вирус се оказа доста агресивен. Агресивно засяга дихателната система, всички са с тежки изменения на белите дробове. Работи се непрекъснато, винаги има дежурни екипи. И както виждаме, вирусът не засяга само възрастните, а и младите. 37-годишният пациент няма изявени странични заболявания и ето“, коментира лекарят.

Снимка: btvnovinite.bg

Излекуваните от заразата у нас вече са 15 души. Единият от тях е ски учителят Веселин Ангелов, който вероятно се е заразил в Банско.

Утре точно в 19 ч. се отменя карантината на курортния град, но ще продължат да важат ограничителните мерки, валидни за цялата страна.

Тази седмица, вероятно утре или най-късно в сряда, започва тестването на 1000 души на първа линия с така наречените бързи тестове. Това ще се случи в МВР-болница, като ще бъдат тествани по около 200 души на ден, служители на МВР.

Представителната извадка от тестването ще послужи за изработване на статистически модел на заразата у нас.

Междувременно пък прокуратурата изиска информация от здравния министър как Изпълнителната агенция по лекарствата ще контролира използването на бързите тестове. Целта е да бъдат избегнати злоупотреби, както и продажба на фалшиви тестове.