Министърът на образованието и науката издаде заповед, с която нарежда в учебните часове учениците от 5. до 12. клас да носят лични предпазни средства за лице - защитна маска или защитен шлем.

Продължава да е задължително поставянето на лични предпазни средства в общите части на училищата от ученици и учители.

В училищния двор учениците и учителите ще могат да са без маска или шлем, когато няма взаимодействие с друга паралелка.

Изключения се допускат и за учителите на 1-4 клас, които преподават само в една паралелка и е възможно спазване на дистанция между тях и учениците. Допуска се учениците да бъдат без лични предпазни средства по време на изпитване, физически упражнения и др.

За учениците от 1. до 4. клас носенето на маска по време на учебен час и други занимания може да бъде задължително по решение на Педагогическия съвет или на преподаващия учител за всеки отделен час.

По време на учебен час по преценка на учителите, както и във времето извън учебните часове, учениците ще могат да бъдат без лични предпазни средства за кратко време при широко отворени прозорци в класната стая или когато са в училищния двор.

Изключение от заповедта са учениците, които имат здравословни причини и по предписание на специалист не е препоръчително носенето на лични предпазни средства.

С маски и срещу COVID, и срещу грипа 

В столичното 134 училище, не само големите, но и малките са с маски.

На педагогически съвет се взе решение предварително всички ученици от трети до дванайсти клас включително в присъствен процес да бъдат с маски.

Учениците от горните класове учат дистанционно. Когато се върнат в клас, те също ще са с маски. Не само заради коронавируса, но и заради грипа, който по данни на министерството всяка година разболява 40 000 деца.

Правителството призова за гъвкавост, за да може системата на образованието да издържи. В 134 училище, двама преподаватели са болни, а трима напуснаха, защото ги е страх да не се заразят.

Част от учителите на малките преподават и на големите. Затова в 134 училище с маски са и третокласниците. Освен това от днес, съгласно заповедта на министъра, с маски в клас ще са учениците от 5. до 12. клас, задължително! 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!