При 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грип, както и заразени, ще се затваря цялото училище. Това каза образователният министър Красимир Вълчев.

Сезонните грипове и коронавирусът ще доведат до усложняване на обстановката и затова е избрано това правило, добави той.

Ако се взимат решения за затваряне на училището, най-малките деца да са последни, това ще е алгоритъмът, обясни образователният министър. 

Засега маски в час не се предвиждат, а в двора на училището при смесване на паралелките, каза още Вълчев. 

Той уточни, че при провеждане на заниманията навън децата няма да са с маски, а по-скоро, докато чакат родителите си след часовете.

300 са положителните проби на ученици, а 293 - на учители. Учениците и децата в детските градини са 10 пъти повече от педагозите, обясни още образователният министър. 

Това означава, че учениците по-рядко се заразяват или боледуват безсимптомно, добави той. 

Ще има ли устройства за всички при онлайн обучение?

Ще се осигурят 16 хиляди устройства, които да си закупят училищата  на първо време. Ще се ползват за ученици и учители в класните стаи в електронна среда, ще се раздават и на ученици, които нямат.

Отделно ще се закупят още 80 хиляди, като над 90 хиляди лаптопа се очаква да имаме до пролетта, обясни Вълчев. 

40 хиляди деца не са имали достъп до онлайн обучение за миналата учебна година, бройката може и да е същата, ако вземем всички училища, обясни министърът. 

Той поясни, че това е свързано с нежеланието на самите деца да посещават учебното заведение, както и на родителите им. Вълчев добави, че помощите остават обвързани с присъствието, но и че семействата работят. 

Образователният министър призна, че са закъснели мерките към тези семейства, но и че се работи за връщане на децата в клас. Вълчев обясни, че и през лятото голяма част от тези ученици не са идвали за обучението навън в дворовете на училищата. 

Топла вода и сапун - има ли във всички училища?

Министър Вълчев увери, че към днешна дата има топла вода и сапун във всички училища у нас. 

300 от 2400 учебни заведения нямаха топла вода, към днес всички имат, каза той и обясни, че се обмисля и вариант как да се съкрати ходенето на дете със симптоми до личния лекар, а това да се случва само с обаждане по телефона. 

Областите в червено ще трябва да ограничат някои от незадължителните дейности в училищата, добави образователният министър.

Той засегна и темата с ниските основни заплати във висшите учебни заведения у нас. 

Има споразумение да се увеличи възнаграждението, но условието е да има оптимизация. Университетите имат пари да подпомогнат увеличение на основните заплати, важни са младите преподаватели, затова трябва да се увеличи стартовата заплата, каза Вълчев.

Вижте целия разговор във видеото.