Бави се ремонтът на катедралния храм в Бургас, който се пропука заради строеж на подземен паркинг. Църквата - паметник на културата, е опасна за посещения и неизползваема повече от година. След като на миналия Великден палиха свещи в шатра на площада, сега бургазлии са изправени пред нов избор.

Входът на над 100-годишния храм е блокиран от строителни материали, а притворът е превърнат в прашен склад. 65 тона желязо подпират църквата да не падне. От година само гълъби влизат през близо 30-метровия купол.

Последните геодезични замервания показват, че няма движение в пластовете и църквата е спряла да пропада. „Под самата църква са сложени около 140 тона цимент. Между самата земна маса има налят толкова цимент, така че укрепването на основите на църквата, смятам, че е достатъчно вече”, казва Илия Василев.

Ремонтът е съгласуван с културното министерство, но за да започне, трябва разрешение от Сливенската митрополия, тъй като имотът е църковен. По изчисления на настоятелството са нужни над 2 милиона лева - наред с укрепването е необходима реставрация и консервация на стенописите.

Най-оптимистичната прогноза църквата отново да отвори врати е краят на годината. А това означава, че и този Великден Бургас остава без катедрален храм. Службите сега са преместени в някогашна бирария.

Мястото до строежа е ограничено, а за да се премести храмът пак на площада за празниците, е необходима благословията на Сливенския митрополит.