"Срещата при премиера Кирил Петков премина конструктивно. Основното е, че поискахме моментално отпадане на зелените сертификати, което обаче на този етап ни беше отказано".

Това казаха от партия "Възраждане" след срещата с премиера след протеста срещу ограниченията преди няколко дни пред Народното събрание.

С Кирил Петков се срещнаха зам.-председателите на партията Цончо Ганев и адв. Петър Петров, както и доц. Атанас Мангъров в качеството му на здравен експерт на формацията.

На срещата се е стигнало до решението да бъде сформирана работна група с учени, които защитават тезата, че мерките трябва да продължат, както и учени като доц. Атанас Мангъров, които са на обратната позиция.

В работната група ще има и представители на „Възраждане“, един от които е Деян Николов, който е статистик. Така ще могат да се обработват данни, които ще се предоставят на здравното министерство по отношение на заболеваемостта и смъртността, поясни Цончо Ганев.

Работната група ще бъде сформирана под егидата на премиера и до сряда ще бъдат уточнени хората, които ще се включат в нея. Тя ще работи поне две седмици, след което ще бъде изготвен доклад до какви изводи са стигнали.

„Надявам се тогава да се приложи като начало това, което ние изискахме от министър-председателя, а именно да бъде отменено безумието децата ни в училище да се тестват. Стотици, да не кажа хиляди деца, да не посещават училище в момента, защото не са допускани поради това, че отказват да се тестват или да носят маски“, заяви Ганев.

От „Възраждане“ са поискали това да се случи веднага, но премиерът е отказал. От партията са категорични, че ако правителството не прояви здрав разум след двете седмици на работната група, протестите ще продължат.

"Ако правителството продължава със своята неотстъпчивост, ние сме категорични, че протестът, който беше онзи ден, ще бъде в много малък вариант от това, което предстои", заяви Цончо Ганев.

Срещата между Кирил Петков и представителите на "Възраждане" стана възможна след отрицателен PCR тест на Кирил Петков. До днес той беше в изолация заради положителен резултат за коронавирус на председателя на Народното събрание Никола Минчев, даден след провелия се Консултативен съвет за национална сигурност при президента.