Бурни реакции в Народното събрание след вчерашния протест срещу зеления сертификат. В същото време Софийската районна прокуратура повдигна обвинение на 32-годишен мъж, стрелял по време на демонстрацията с газов пистолет.

Темата за протеста и напрежението пред парламента беше коментирана в кулоарите на парламента. Повечето политически сили коментираха, че гражданите имат демократична право на протест, но не това е начина. Засега властта не е склонна да отстъпи от зеления сертификат и то в разгара на пета COVID вълна. От „Възраждане“ казаха, че продължават да отстояват позициите си и са против насилие над полицаи и журналисти.

Един въпрос, зададен от парламентарната трибуна от депутата от "Продължаваме промяната" Христо Петров взриви залата – трябва ли да се иска депутатски имунитет от “Възраждане” заради напрежението на вчерашния протест.

„Ако утре реша и извикам 500 или 1000 от хората, които са гласували за мен и им каже елате да влезете незаконно в парламента, елате да поблъскате полицаи, ще ви платя автобусите, мога да ви дам по 40 лв. не трябва ли г-н главният прокурор да поиска моя депутатски имунитет и да бъда вкаран в затвора. Въпросът ми е дали в закона пише, че той само за мен или за “шепа нещастни фашисти“, заяви Ицо Хазарта от парламентарната трибуна.

Зам.-председателят на НС му отговори следното: „Ще направим правна справка дали може да се очакват такива действия. Предполагам, че това се очаква от мен.“

Последва реакция от лидера на "Възраждане" в карантина.

„Тъй като протестът вчера беше на всички свободни хора, а не на „Възраждане“, както добре се спекулира в медиите, Христо Петров нарече хора от браншовите организации, лекари, студенти, пенсионери и майки на деца с увреждания, всички тези хора, които няколко часа измръзнаха на студа, за да се борят против доказано неефективните мерки срещу COVID-19 "шепа нещастни фашисти", заяви Костадин Костадинов.

Преди поста си във „Фейсбук“ Костадинов даде и срок от близо две седмици за решение за зеления сертификат.

„Ако управляващите откажат да се съобразят, ще има нов протест. На следващия протест гарантирам ще влезем не само в НС, но и в МС, ако се наложи“, добави той.

Управляващите засега няма да отстъпят. В кулоарите на парламента депутати реагираха, че не това е начинът за поставяне на искания.

„Има много важни неща за решаване и да се захванем с по-сериозни неща, отколкото да се занимаваме с такива циркове“, заяви Ивайло Мирчев от „Демократична България“. 

„Вчерашният протест беше провокация към коалиционно правителство, което все още е на месец“ заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

„Всеки български гражданин, който и да е той, има право да изразява гражданската си позиция и осъществява демократичната си форма на протест“, смята Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

Ръководството на парламента е готово на разговори с представители на протеста.

Софийската районна прокуратура повдигна обвинение на 32-годишен мъж, стрелял с газов пистолет пред Народното събрание, съобщиха от прокуратурата. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършване на хулигански действия. 32-годишният мъж не е осъждан до сега.

Съветът за електронни медии осъди посегателството върху екипа на bTV. 

"Проявата на всяка физическа и вербална агресия срещу медиите е равнозначна на погазване на правото на информация на обществото. Съветът подчертава, че насилието над медиите е атака срещу постиженията на демокрацията", заявиха те в позиция.